facebook_page_plugin

Dla zapewnienia łatwości i wygody odbioru przekazywanych informacji serwis ten korzysta z technologii plików cookies. Jeśli chcesz zrezygnować z korzyści, które dają Ci pliki cookies, możesz to zrobić, zmieniając ustawienia swojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmian ustawień plików cookies oznacza, że będą one zapisane przez Twoją przeglądarkę. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies .

Akceptuję

Co to jest nutrigenomika?

Nutrigenomika to nauka zajmująca się wpływem składników pokarmowych na organizm ludzki w zależności od uwarunkowanych genetycznie predyspozycji organizmu. Nauka ta stara się znaleźć odpowiedzi na pytania: jak zmienia się działanie genów pod wpływem różnych składników pokarmowych, jak wzrasta lub maleje ryzyko szeregu chorób w zależności od doboru pokarmu.

 

Czym dokładnie jest nietolerancja pokarmowa?

Nietolerancja pokarmowa jest niewłaściwą reakcją organizmu na pewne pokarmy. Objawiać się może ona na wiele sposobów. Wśród nich wyróżnia się objawy związane z przewodem pokarmowym, takie jak biegunki, wymioty, wzdęcia, zaparcia, uczucie pełności czy bóle brzucha. Pojawiają się jednak także takie dolegliwości jak przewlekłe zmęczenie, osłabienie organizmu, migreny, bóle mięśni i stawów, trądzik, powstawanie innych zmian skórnych, zaburzenia snu, problemy ze wzrokiem czy zmiany zachowania.

 

Najczęściej występujące nietolerancje pokarmowe o podłożu genetycznym to nietolerancja laktozy, celiakia i fruktozemia (nietolerancja cukrów pochodzących z owoców). Warto również pamiętać o chorobach takich jak hemochromatoza, hipercholesterolemia, gdzie w zależności od wariantów genetycznych zależą parametry biochemiczne takie jak stężenie cholesterolu, żelaza.

 

Szczególnym przypadkiem w nutrigenomice jest fenyloketonuria. Ta wrodzona genetycznie uwarunkowana choroba metaboliczna jest wynikiem mutacji w genie PAH, zawierającym informację o enzymie, który kontroluje przemiany aminokwasu fenyloalaniny. W przypadku mutacji enzym działa nieprawidłowo, co prowadzi do wzrostu stężenia fenyloalaniny w organizmie. Fenyloalanina uszkadza w konsekwencji mózg, co prowadzi do uszkodzenia tego organu i w konsekwencji upośledzenia umysłowego. Wprawdzie nie umiemy jeszcze wyleczyć choroby i naprawić genu, ale wystarczy odpowiednia dieta, aby choroba nie rozwinęła się, a pacjent mógł normalnie uczestniczyć w życiu rodzinnym i społecznym.


CELIAKIA

Celiakia (choroba trzewna) jest wywołana przez nieprawidłową odpowiedź immunologiczną organizmu na spożywany gluten u osób posiadających predyspozycję genetyczną. Predyspozycja stwierdzana jest w przypadku występowania u pacjenta antygenów HLA-DQ2.5, HLA-DQ2.2 oraz HLA-DQ8. Gluten to występujące powszechnie w pożywieniu białko. Jest ono obecne w zbożach m.in. w pszenicy, orkiszu, życie, jęczmieniu. Ze względu na swoje właściwości (wiąże wodę z tłuszczem, stabilizuje produkty spożywcze, jest nośnikiem aromatów) jest często wykorzystywany w przemyśle spożywczym jako dodatek do żywności. Postać klasyczna celiakii objawia się zaburzeniami trawienia i wchłaniania jelitowego – tj. luźnym stolcem o nieprzyjemnym zapachu, bólami i wzdęciami brzucha, utratą masy ciała i łaknienia, nastrojami depresyjnymi, zmianami skórnymi, zmęczeniem, hipowitaminozą lub awitaminozą.

Celiakia, to nie tylko choroba dzieci. U dorosłych jej objawami mogą być niedokrwistość z niedoboru żelaza, wczesna osteoporoza, niedobór masy ciała, zaburzenia płodności, a nawet nawykowe poronieniaj. U młodzieży i u dorosłych celiakia uaktywnia się często po wystąpieniu dużego stresu.

Jedyną jak dotąd metodą leczenia choroby jest stosowanie ścisłej diety bezglutenowej.

Diagnostyka celiakii opiera się na analizie objawów klinicznych u chorego oraz badaniach diagnostycznych jak: biopsja błony śluzowej jelita cienkiego wraz z analizą histopatologiczną wycinków, wykrywaniu w surowicy krwi przeciwciał przeciwko deamidowanej gliadynie, endomysium mięśni gładkich i tkankowej transglutaminazie oraz wykrywanie obecności alleli genów kodujących HLA-DQ-2.5 i 2.2 oraz HLA-DQ8.  U niemal wszystkich osób chorych na celiakię stwierdza się obecność antygenów HLA-DQ2 w wariancie DQ2.5 (90-95% chorych) i/lub HLA-DQ8 (5-10% chorych). Antygeny te posiada także około 20-30% zdrowych osób, tak więc zidentyfikowanie obecności HLA-DQ2 (HLA-DQ2.5, 2.2) / DQ8 nie potwierdza jednoznacznie celiakii, jednak informuje o predyspozycji genetycznej do wystąpienia choroby. Jeśli u pacjenta nie zidentyfikowano żadnego z antygenów HLA-DQ2 / DQ8, można z wysokim prawdopodobieństwem  wykluczyć możliwość rozwoju choroby. Test diagnostyczny w kierunku celiakii ma zatem wysoką wartość negatywnie predykcyjną.

Stosowana w certyfikowanym badaniu diagnostycznym metoda Real Time PCR pozwala na czułe i swoiste wykrycie HLA DQ2.5 przez identyfikację alleli genów HLA DQA1*05 / DQB1*02, HLA-DQ2.2 czyli alleli genów HLA DQA1*02 / DQB1*02  oraz HLA-DQ8 czyli alleli DQB1*0302 / DQA1*03. Otrzymanie wiarygodnych wyników jednoznacznie identyfikujących łańcuchy antygenów HLA-DQ2.5, HLA-DQ2.2 i HLA-DQ8 jest niezbędne w procesie diagnostyki celiakii.

Czas wykonania: 10 dni
Cena: 240,00 zł (do końca grudnia 2018r.)

 

W celu zapoznania się ze szczegółową ofertą MedGen z zakresie testów na nietolerancje prosimy o kontakt e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. lub telefon: 506 069 568, 515 14 14 14.